Our Blog

Our Journal

Curabitur bibendum mi sed rhoncus aliquet. Nulla blandit porttitor justo, at posuere sem accumsan nec.

scroll down

TRANSCENDING EXPERIENCE NESTLED AMID NESTLE

Text description provided by the architects. More than one hundred Dutch designers, engineers and builders worked together on the scenography for nest by NESTLE. The Swiss Concept Consult Architects renovated the industrial heritage site and covered it with a magnificent glass roof and steel construction.

Underneath, Tinker designed a large, floating, organic forms made up of white Barrisol stretch sheets, comprising a dozen playful exhibits. The € 45 million experience nest (architecture and scenography) opened to visitors from 15 June 2016.

Barrisol has realized 3000 sqm. of unique organic shapes based on the design of Concept Consult architects. The new Barrisol Reverso has been used to offer the best technical 3D optical result. The perfection of the finish allows wonderful colours projection scenes based on the scenography of Tinker.

The Barrisol 3D form occupies two storeys and is almost a museum in itself. Inside there is a magical treasure room with a selection of very special objects, such as the prototype for the first Nespresso machine.

Visions by nest consists of a spectacular world under the glass roof that symbolises the future. Visitors experience the passion of scientists and their creative innovations through games and a VR experience. Children have their own discovery journey that leads them through nest.

Interior Designers: Tinker

Location: Vevey, Switzerland

Category: Temporary Stores

Building Architectural Design: Concept Consult Architects

Area: 6626 sqm

Project Year: 2016

Photographs: Mike Bink

Manufactures: Barrisol

REFERENCES:

Archdaily- https://www.archdaily.com/794025/nest-experience-tinker

Barrisol- https://barrisol.com/uk/exceptional-projects/nestle-meseum

RHYTHMIC SEQUENCES CASTING A SPELL

Text description provided by the architects. A new urban masterplan in Ponzano Veneto in Italy’s north-eastern province of Treviso, abutting onto the centuries-old park of an 18th Century villa, has appropriately taken natural vegetation as its baseline. Vivo Residence, a group of four distinct apartment blocks of 12 units each, is part of this recently laid-out area.

The whole project and subsequent construction took some seven years to complete -from 2011 to 2018 – a timeframe that required the architects of Studio B+B Associati to take a long-term view to ensure that the architectural product would still be contemporary when finally delivered.

The challenge of “designing residences for tomorrow” was met by reproducing urban proportions on a smaller scale. The four apartment blocks have three above-grade levels. The distinctive geometry of the elegantly textured elevations combines with the alternating solids and voids created by terraces, loggias and porticoes.

The rhythmic sequence is the result of careful arrangements of Matt finish NW24 Greyed Cedar Trespa Meteon panels, lending the buildings the natural elegance that comes with high performance materials. Manufactured with 70% natural fibers, easy to install and maintain, these high-pressure laminate (HPL) panels are also very shock resistant. The wide range of patterns and finishes affords specifiers and architects enormous creative freedom.

Alternating Trespa panels with other façade materials like plaster, metal panels and glazing, creates a wealth of geometrical sequences. These have been further enhanced on the Vivo Residence with the addition of LED lighting set into the elevations like vertical slits, showing off the surface to great effect even at night.

Finally, in compliance with the Nearly Zero Energy goals of the European Directive scheduled to come into force on December 31, 2020 and requiring that all new constructions be practically energy self-sufficient, the Vivo Residence has insulating panels on the internal envelope, creating a “box-in-box” system.

Architect: B + B Associati (Renato Bredariol, Marco Bonariol)

Website: http://www.bbassociati.it/

Market segment: Multi housing, Apartments

Construction year: 2016

Build type: New construction

Installer: Crema costruzioni s.n.c.

Installer website: http://www.cremacostruzioni.it/

REFERENCE

TRESPA- https://www.trespa.com/en-us/node/3855

SWEEPING EXPANSES OF GLASS CONSPIRING TO CREATE A DECEPTIVE GEOMETRY

  • April 18, 2019
  • -

Text description provided by the architects. Europaallee 21 is a new urban development adjacent to Zurich’s main railway station. The building on Lagerstrasse is designed by architects Annette Gigon/ Mike Guyer. The dual- layer, 4000 m2 shell of the building consists of an inner metal- glass facade with differently arranged window divisions and an outer aerated single glazing with shimmering, metallic fabric inserts from SEFAR Architecture VISION.

The outer panels provide sound insulation against street noise, wind protection for the sun blinds, as well as visual screening from the outside – all this without impairing the view from inside the building.

The new 8-storey construction by David Chipperfield Architects occupies the north-east corner of the site. The rationality of the ground plan organization, reflected in the 2600 m2 facade, is again broken up by the gently meandering, storey-height, contrasting facade strips.

Depending on the time of day and position of the observer, the outward appearance of the structure is seen to change. In its perception, the building oscillates between austerity and playfulness, enclosure and openness. The bay- like façade niches provide good views of the boulevard Europaallee and the internal courtyard.

Project/Location: Europaallee 21, Construction Area C, Zurich, Switzerland

Architects: Building Lagerstrasse: Annette Gigon/ Mike Guyer Architects, Zurich, Switzerland, www.gigon-guyer.ch

Building Freischützgasse: David Chipperfield Architects, Berlin, Germany, www.davidchipper eld.com Building Europaallee, Building Eisgasse: Max Dudler, Zurich, Switzerland, www.maxdudler.com

Glass Manufacturer: BGT Bischoff Glastechnik AG, Bretten, Germany, www.bgt-bretten.de

Foil: SentryGlas supplied by DuPont, www.sentryglas.com

Facade planning to realization: gkp fassadentechnik ag, Aadorf, Switzerland, www.gkpf.ch

General contractor: Implenia Generalunternehmung AG, Dietlikon, Switzerland, www.implenia.com

Builder: UBS AG, Zurich, Switzerland Fabric: SEFAR Architecture VISION Fabrics PR 140/70, PR 260/55, PR 260/31 printed Photos: Stefan Müller, Berlin, Germany

REFERENCE

SEFAR- https://www.sefar.us/data/docs/en/11265/AS-PDF-Architecture-Vision-Europaallee-post-office-Sihl-EN.pdf?v=1.3

WHERE PLAY IS SHEER ENJOYMENT

  • March 14, 2019
  • -
Carl stahl children safety

Text description provided by Architects. The Fredrik Hendrikplantsoen is situated west of the city centre, in one of the greenest historic neighbourhoods of Amsterdam. Together with local residents, Carve Landscape Architects discussed the possibilities for the new play-zones during an intensive participation process.

The play garland, which hovers a spectacular five meters above the ground, between the canopies of the historic trees, adds a new layer to the park. The very special and complex design requires a flexible and transparent solution for safety, which was realized with an X-TEND mesh from Carl Stahl Architecture.

Clambering and romping around comes naturally to children. Safety is the number one priority at all times. The stainless- steel mesh nestles like a delicate veil around the twisted play garland, where it forms a transparent skin, simultaneously providing safe passage for the young mischiefs.

The intelligent combination of stainless steel cables and ferrules is the key to a wide range of geometries for engineered cable mesh constructions. The opposing curvature of the cables permits light, transparent structures possessing extremely high load capacity and long spans in relation to the low weight of the X-TEND material.

X-TEND stainless steel mesh not only works as a fall protection but blends in perfectly with the immediate environment. Small wonder these are exceptionally popular in nurseries, day care centres and schools as additional protection over horizontal openings in the ceiling or even vertical areas.

Architects: Carve Landscape Architects

Role of the office in the project: new design to re-connect the park with its surroundings

Size: 450 m2 (total play-zone), total length of play garland: 50 meter

Website: http://www.carve.nl/en/item/181

Other designers involved in the design of landscape:

Carve team: Elger Blitz, Thomas Tiel Groenestege, Lucas Beukers, Jona de Bokx, Jasper van der Schaaf, Hannah Schubert

In collaboration with: Buro Sant en Co landschapsarchitecten (redesign park) and Atelier Joep van Lieshout (art objects)

Photocredits: Carve (Marleen Beek),  Jasper van der Schaaf

Project location: Frederik Hendrikplantsoen, Amsterdam

Design years: 2012-2014

Year Completed: October 2015

REFERENCE

Landezine- http://www.landezine.com/index.php/2018/11/fredrik-hendrikplantsoen-by-carve/

Carl Stahl Architecture- https://www.carlstahl-architektur.com/en/references/

JEAN NOUVEL & PIPILOTTI RIST IMBUE EXUBERANCE WITH BARRISOL

  • February 14, 2019
  • -

Text description provided by Architects. Architecture is the art of taming constraints; of poetizing contradictions; of looking differently at common and trivial things in order to reveal their singularity. Architecture is an opportunity, in a city marked by history, to continue games begun by others years or centuries ago. Architecture is about making apparitions.

Situated in the heart of the Austrian capital, Sofitel Vienna Stephansdom is an “archisculpture” designed by one of France’s top architects, Jean Nouvel. Its masterly crafted kaleidoscopic BARRISOL ceiling invite guests and passers-by alike to dream.

Colourful works of art printed on BARRISOL, a childish fascination of Swiss artist Pipilotti Rist, drawing inspiration from local cultural elements and landscapes, leaves an everlasting sensation.

The top floor of the building houses the restaurant, comprising glazed walls on all sides and a brightly patterned BARRISOL ceiling that can be clearly seen from the street outside. The building offers a festival of light and reflections creating continuity between the interior and the exterior.The slanting, floating roof seems to merge into a glass façade allowing light to stream into the spacious lobby and illuminating the 5 upper levels.

With printed Barrisol, remarkable printsand pictures can be made-to-order. These sensational backlit printed ceilings become the vectors of an atmosphere, a desire or a communication, transforming spaces for an unforgettable experience.

Clients- UNIQA

Types of assignment- Competition, Full mission, Interior design, Furniture

Program- 182-room hotel including 25 suites and one presidential suite, shopping center, conference halls, spa and wellness center, panoramic restaurant, car park

Habitable area / Surface area- 46,000 m² / 53,000 m²

Address- Praterstraße 1, 1020 Wien, Autriche

Team

Jean NOUVEL – Ateliers Jean Nouvel

Photographs – Julien Lanoo

PROJECT LEADERS: Ingrid MENON and Marie-Hélène BALDRAN

FAÇADES: Matthias RAASCH and Christoph BIENERT

ARTISTIC CONCEPTION (ILLUMINATED CEILINGS): Pipilotti Rist with Thomas Rhyner, Davide Legittimo, Judith Lava, Rachele Giudici, Chloé Pompon, Nici Jost, Pierre Mennel, Ewelina Guzik, Jean-Louis Gafner, Balz Roth, Carlos Martinez, Diego Rosafio

MINIMALIST GEOMETRY ACCENTUATED BY TRESPA PANELS

  • January 25, 2019
  • -

Text description provided by the architects. Cortezza Esquina Empresarial building is located in the north part of Bogotá city, in the sector of Parque de la 93. The area is characterized by the multiplicity of uses and the strong presence of office buildings and a wide variety of trade of various scales. in addition to trade, in the sector you can also find a high presence of hotels of various categories.

TRESPA Meteon stands out in vertical exterior wall coverings such as façade cladding, balcony panelling, sun- blinds as well as horizontal exterior ceiling applications. TRESPA offers added value, enabling the building to undergo a radical change without a controlled investment.

Thanks to our global project references like Cortezza, architects, constructor, distributor and client get a real-size example of how the façade would look like by playing with geometrical shapes and rotating the directional surface of TRESPA panels.

Architects: TERRANUM

Location: Cra. 14 #93-68, Bogotá, Colombia

Category: Office Buildings

Architects in Charge: VP DESARROLLO – TERRANUM

Area: 18000.0 m2

Project Year: 2018

Photographs: Llano Fotografía

Manufacturers: Porcelanosa, Apice

REFERENCE

Archdaily- https://www.archdaily.com/907306/cortezza-terranum

Trespa- https://www.trespa.com/en-gb/project-en-gb/cortezza-esquina-empresarial-93

SECONDARY SCHOOL BUILDING IN HORW, SWITZERLAND

  • January 2, 2019
  • -
School safety sefar glass

After the renovation of their school, 260 upper school students from Horw now learn in an improved technical, functional and visually upgraded environment.

The old secondary school building from the 1970s required a complete renovation. The structure, made of steel, is flexible and remains well suited for the new spatial requirements. Furthermore, the building is expanded on the south side to accommodate new school services. Along these lines, the entrance lobby will be spatially refined and improved. The atrium is covered and, with a generously sized staircase, is converted into the school’s central gathering point. The rainscreen cladding has undergone a fundamental redesign as a 2-layer glass construction (CCF facade). The rhythmic interplay of the coloured glass elements gives the new secondary school building in Horw a distinctive, unique appearance.

Sefar glass from inside
Sefar school desgin

The suspended double-walled glass construction in Closed Cavity Facade (CCF) structure was accomplished with engineered facade profiles, in which the internal insulating glazing and the outer laminated safety glazing are incorporated in a single high-thermal-insulating profile. The SEFAR Architecture VISION fabric is laminated to complete the system aesthetic and reduce solar gain.

Three color options were used for this application: TI 260/25B, PR 260/25B Copper and PR 260/25B Gold. The rhythmic inter- action of colored glasses creates a distinctive and unique appearance.

Sefar glass mesh

Building costs: Swiss Franc 30 Million

Commission: Competition, 1st place

Project size: Approx. 2,000 m2

Building phase: 2015-2017

Building owner: Gemeinde Horw

Photos: Franz Rindlisbacher

Assistance: Harri Verhofnik, Andreas Ambühl, Julia Meierhans, Abel Basurto

Cooperation: ARGE Lussi+Halter, dipl. Architekten ETH SIA BSA, Luzern

Specialist planner: Bauleitung und Kosten: a4 architekten, Kriens,

Civil Engineering: BlessHess, Luzern

Facade Planning: GKP Fassadentechnik, Aadorf

Elektro- Engineer: Elektroplan AG, Horw

HLKS- Engineer: Imboden Solista, Horw

Light Planning: Priska Meier, Turgi

Building Physics: Ragonesi & Strobel Partner, Luzern

Project: Lussi+Halter Architekten

REFERENCE

Lussi & Partner Architects-  https://lussipartner.ch/en/projects/buildings/secondary-school-building-horw/

Sefar-  https://www.sefar.com/data/docs/en/13745/AS-PDF-Architecture-Vision-School-building-Horw-EN.pdf?v=1.0

SAFE WALKING AT A DIZZY HEIGHT

  • December 14, 2018
  • -
Carl stahl cliffwalk

Visitors to the Capilano Suspension Bridge Park in Vancouver, Canada, are thrilled by the maze of overhanging bridges, stairways and platforms. A “Cliffwalk” winds its way along a rock face overlooking the Capilano River. The high, narrow walkways are secured with X-TEND from CARL STAHL ARCHITECTURE, Germany as balustrade in-fill, guaranteeing a safe passage with incredible views of the canyon way down below.

Carl stahl safe walk
Carl stahl railing safety

From balustrade in- fills and fall protections to architectural lighting installations and complex zoolutions: CARL STAHL ARCHITECTURE is a specialist for almost any application involving stainless steel cables and mesh. Ever since 1880, CARL STAHL has been up among the leaders when it comes to ropes and cables – originally in the form of natural fibre ropes for agriculture and today as a supplier of steel cables and lifting equipment for very heavy loads.

Balustrade in-fills are among the most common applications for X-TEND stainless steel mesh systems. These flexible and durable solutions impress with high quality, three- dimensional stability, elegant transparency and floating lightness. All structures are characterised by a low dead weight; they protect people from falling and comply with building regulations.

The Glass House

HOP

  • April 6, 2018
  • -
1 2 3 4 5 6
error: